top of page

Silver lake drive - Alex Pranger

Waar de helft van Foam gevuld was met de groepsexpositie genaamd Changing Views met foto's uit de Art Collectio Deutsche Börse was dit niet wat mijn aandacht trok. Zoals vaker werd ik niet warm van historische, documentaire zwart-wit foto's. Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik tegen het werk van Alex Pranger aanliep. Haar werk is geïnspireerd op films, straatfotografie, popcultuur, haar persoonlijke ervaringen en haar omgeving. Deze fotografe gebruikt stijlelementen die stammen uit vroege filmische genres als film noir, thriller, melodrama en crime fiction. In het meerendeel van haar werk spelen vrouwen de hoofdrol in haar werk. De vrouwen lijken stuk voor stuk van porselein gemaakt en zijn omringd met absurdistische moderne sprookjes. De perfectie die van hun afstraalt is zo gestileerd dat het haast beangstigend is. De vlekkeloosheid gaat vaak hand in hand met een duistere ondertoon. Zo is er een film waarin een, alweer, prachtige vrouw gebiologeerd naar een deur kijkt om zichzelf vervolgens uit een van de ramen van het gebouw te laten vallen. Haar val ziet er prettig en ontspannen uit maar word abrupt verbroken als enkel haar rode hakken en glasscherven de grond bereiken.

Het werk van pranger lijkt wat weg te hebben van het werk van Cindy Sherman. Beide fotografen weten onbestemde alledaagse momenten te kunnen bevriezen. Pranger's werk bestaat uit zorgvuldig geregisseerde beelden op groot formaat in gesatureerde kleuren. Haar foto's zijn 'single frame narratives' met keer op keer weer een raadselachtige verhaallijn. Haar films zijn zintuigelijke versies van foto's zoals ze het zelf aangeeft.

In de toekomst hoop ik me verder te ontwikkelen in de lijn van Pranger. Haar levendige werken lijken soms zo echt, dat het moeilijk te geloven is dat dit in scene is gezet. Naar mijn idee is het ensceneren dan pas echt geslaagd. In de toekomst wil ik ook werelden gaan creëren in mijn werk. De veelzeggendheid van een film in een foto stoppen. Ik wil zorgen dat er geen scheidingslijn tussen echt en namaak bestaat.

Recente artikelen
bottom of page