top of page

Futures Past & Present - Céline van Balen, Julie Greve, Esther Kroon en Helga Paris

De tentoonstelling Futures Past & Present toont het werk van vier vrouwelijke fotografen: Céline van Balen, Julie Greve, Esther Kroon en Helga Paris. Hoewel deze fotografen in sommige opzichten sterk verschillen hebben ze ook iets gemeen. Allemaal is hum opkomst - of ondergang bepaalt door bijzondere factoren. Daarnaast gaan alle vier een directe verbinding met hun modellen aan. Dit is vooraal goed te zien in de portretten. Hoewel al deze foto's vol lof worden ontvangen merk ik toch lichte moeite te hebben met de werken. Veelal van deze beelden zijn in zwart-wit gepresenteerd en ik stel mezelf de vraag hoe het komt dat dit mij zo minimaal in beweging brengt. Waar zwart-wit fotografie erg populair is heeft dit nooit mijn voorkeur gehad. Zonder kleur lijken contrast, texturen en patronen belangrijker te worden maar word een andere wijze van kijken vereist. Waar veel klasgenoten het interessant vinden om hiermee te spelen mis ik de levendigheid van kleuren fotografie. Het geen wat het leven mooi maakt voor mij zijn de oneindige variaties aan kleuren en de verschillende verschijningen hiervan. Wanneer deze speelsheid uit een beeld word genomen blijft er naar mijn smaak weinig schoonheid over. Toch lijkt dit een zeer onpopulaire mening en ik vraag me af waarom dit zo is.

Gelukkig had de expositie ook een aantal werken in kleur zoals onderstaande en kon ik daar van genieten. Toch ga ik maar eens een rolletje in zwart-wit volschieten in de hoop wat liefde voor deze vorm van fotografie aan te wakkeren.

Recente artikelen
bottom of page