top of page

Fotodok Book Club #16


Martin Parr

'If you can't explain what you're doing in one sentence it's hardly worth doing' - Martin Parr

FOTODOK Book Club is een live talk-show waarin fotograaf en fotoboekenliefhebber Rob Hornstra op het podium in gesprek gaat met fotografen, ontwerpers en uitgevers. (Inter)nationale gasten vertellen het verhaal achter hun laatste project en de keuzes die ze gemaakt hebben bij het tot stand komen van hun publicatie. Dit zorgt voor levendige gesprekken met af en toe een kritische noot. Op de zestiende editie in Tivoli Vredenburg waren oa. Dana Lixenberg, Martin Parr en Bryan Schutmaat aanwezig.

Dana Lixenberg (Imperial Court) richt zich in haar werk op gemeenschappen in de marge van de samenleving. Voor haar nieuwste boek volgt ze de wegen van haar werk van Tupac en Biggie. De foto's zijn na het publiceren een eigen leven gaan leiden. Het werk word nageschilderd en getekend en zonder toestemming voor commerciele doeleinden gebruikt. Het boek dat ze hiervan uitbrengt toont het proces van selecteren van haar zelf en het publiek, wat zeer interessant is om te zien.

Bryan Schutmaat (USA) bracht in 2013 zijn eerste boek uit Grays the Mountain Sends en won daarmee meteen de prijs voor het beste fotoboek op de New York Photo Awards. Tijdens zijn bezoek aan de Book Club gaat Schutmaat in gesprek met Rob Hornstra over zijn laatste boek Good Goddamn, dat een veel persoonlijker project is. We zien hoe zijn vriend Kris zijn laatste dagen doorbrengt in het Texaanse platteland voordat hij de gevangenis in gaat. Het is een ode aan vriendschap, en de kleine dingen die het leven zin geven. Het boek is bewust poëtisch ipv politiek geworden, omdat dit oprechter voelde, als de juiste vorm. In tegenstelling tot dit boek heeft hij voor 'victim of the system' wel een half jaar uitgetrokken om te fotograferen. Zijn intuïtie leidt hierbij tot het maken van de beelden. Hij vertelde over 'bending the ruler of documentary'. Dit spreekt mij ontzettend aan. Hierbij doelt hij op de realiteit een handje te helpen door bijvoorbeeld aanwijzingen over de houding te geven. Daarnaast schiet hij op 4/5 omdat dit er beter uit ziet. Dit zijn twee opmerkingen die ik niet snel zal vergeten.

Martin Parr (UK) is een van de bekendste en meest invloedrijke fotografen van deze tijd. Met zijn vaak humoristische en soms sarcastische blik legt Parr al decennia lang het alledaagse Britse leven vast. Parr bundelde zijn werk in – tot nu toe – 94 boeken. Tijdens deze Book Club vertelt Parr over zijn 95e boek Beach Therapy dat binnenkort verschijnt. In dit boek plaatst hij het menselijk gedrag onder een microscoop. Zijn werken worden gekenmerkt door veel saturatie en een scherpe flits. Als tip geeft hij mee dat je het beste uit je comfort zone kan komen om jezelf te verassen als fotograaf. 'Be obsessed, work hard' en dat zullen we voor Parr dan ook maar gaan doen!

Recente artikelen
bottom of page