top of page

Gelatin | Vorm – Fellows – Attitude

‘‘Een shitshow, bedoeld voor iedereen die denkt dat kunst shit is’'

Van 19 Mei tot en met 12 Augustus is het kunstenaarscollectief Gelatin in het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen. De grote Bodonzalen zijn gevuld met sculpturen van Tobias Urban, Wolfgang Gantner, Florian Reither en Ali Jank. De vier kunstenaars maken performances en installaties waarmee ze door provocatie, humor en absurditeit te gebruiken de dagelijkse routine proberen te doorbreken.

Het collectief heeft een ruimte gevuld met handgemaakte naaktpakken in alle vormen en maten die de bezoekers aan mogen trekken. Enorme sok-penissen zwieren over de vloer en hangborsten zwaaien om je oren, het lijkt wel alsof er een stukje gêne verdwijnt zodra deze pakken worden aangetrokken. Eenmaal gehuld in lijf naar keuze (er zijn er honderd-en-een dus er is er vast een die bevalt) stuit je op vier gigantische drollen die sierlijk op tapijtjes liggen. Ook deze sculpturen komen in diverse vormen en zijn gemaakt van polyester en stro vermengd met klei en gips. Er zijn geen regels en iedereen word inplaats van de gebruikelijke toeschouwer tot een deelnemer gemaakt, dit zorgt voor een humoristische, banale gezamenlijke ervaring. Gelatin wil op speelse wijze blokkades opheffen; sociaal conformisme en taboes worden op de voorgrond geplaatst en doorbroken.

De promotie foto van de tentoonstelling zorgt voor veel ophef. Op deze foto is het collectief te zien in een aantal van hun zelfgemaakte pakken met bijpassende geschilderde huidskleur. De 'blackface' staat naar mijn idee gelijk aan het wit geschilderde gezicht, toch zijn er veel mensen die hier anders over denken. Het museum word van racisme beschuldigd maar past de promotie foto niet aan omdat ze van mening zijn dat kunstenaars zich vrijelijk moeten kunnen uiten. Gelatin heeft de naaktpakken in alle huidskleuren en (combinaties van) geslachten die mensen kunnen hebben gemaakt om de diversiteit te vieren. Dit alles met het idee dat we ongeacht de uiterlijke verschillen allemaal poepen. Het doel om met deze verkleedpartij een discussie aan te wakkeren is in elk geval gelukt, al vraag ik me af of het over de beoogde onderwerpen als gender en identiteit gaat.

foto door: Jason Schmidt

Recente artikelen
bottom of page