top of page

Bernd, Hilla en de anderen / Fotografie uit Düsseldorf

Van 9 Maart tot en met 3 Juni is er in Huis Marseille een tentoonstelling te zien waar een brede verzameling aan het werk van Duitse fotografen te zien is. De tentoonstelling bevat werk van verschillende fotografen, allen afgestudeerd aan de Kunstakademie Düsseldorf waaronder Bernd en Hilla Becher. De fotografische visie van Bernd en Hilla Becher is zo invloedrijk en zo succesvol geweest dat deze fotografen sinds het midden van de jaren zeventig een belangrijke stempel op de hedendaagse fotografie hebben gedrukt.

Louisa Clement

De Jongere fotografen uit de tentoonstelling zoals Anna Vogel en Louisa Clement spraken mij het meest aan. Naar mijn idee zijn zij degene die het meest experimenteren met de digitale mogelijkheden van de fotografie. Zo maakt Clement haar foto’s bijvoorbeeld met een smartphone. Ik vind het verademend om te zien dat het niet altijd nodig is om de nieuwste en beste apparatuur te hebben om gewaardeerd te worden in dit vakgebied. De vervreemdende, haast klinische beelden spreken me enorm aan. Sommige werken zijn haast schilderijtjes.

Ik betrap mezelf erop dat veel van de foto's toch niet helemaal in mijn straatje liggen.

De langzame en onderzoekende methode's waarbij veelal series over een onderwerp worden gemaakt verliezen snel mijn aandacht. Jammer, maar ik ben blij dat ik daar achter ben. Door te weten wat je niet wilt maken kom je uiteraard een stapje dichterbij het geen je wel wilt.

Recente artikelen
bottom of page