top of page

Sisterhood Sessions: Female Pleasure

Deze avond in TenClub stond in het teken van de pleasure revolution, female empowerment en de clitoris. Beeld je een kasteel in geheel in jaren 20 stijl verstopt in een Amsterdams pand. Vlinders en exotische dieren aan de muren en een balzaal gevuld met enthousiaste feministen. In mijn oren klinkt dit als de locatie waar een avond plaats gaat vinden die lastig te vergeten is, en niets was minder waar!

Prof. Dr Ellen Laan nam ons mee in de geschiedenis van de clit. Een lange en moeilijke tijd waarin dit orgaan dat enkel en alleen voor plezier bestemd is het lang niet altijd plezierig heeft gehad.

Claudius Galenas was van mening dat vrouwen alles hebben wat mannen ook hebben maar dan inwendig. Klinkt best positief zou je denken? Helaas, zag hij onze clitoris wel als een mislukte penis. Helaas is dit negatieve beeld lang blijven bestaan.

Onterecht, Eva was er namelijk eerder dan Adam. Na 6 weken zwangerschap ontwikkeld de mannelijke embryo zijn penis pas. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat de penis een uit de kluiten gewassen clitoris is.

De patriarchale invloed is op veel verschillende gebieden terug te vinden, zowel in de wetenschap, media, onderwijs als cultuur. In de taal is er bijvoorbeeld geen normaal woord voor een vagina, hoe vaag is dit lichaamsdeel nou helemaal? En waarom zouden we ons moeten schamen voor die lippen? Kinderen worden opgevoed met termen als meisjesplasser en voorbips en zo word de vervreemding van ons eigen lijf met de paplepel ingegoten. Op het moment dat wij onze geslachtsdelen kunnen benoemen op de manier waarop we met onze knieën en oren omgaan zijn we een stap dichter bij de acceptatie.

Na eeuwen lange vraagtekens zijn er eindelijk doorbraken voor het gezellige orgaan.

Zo staan er sinds 2012 pas anatomisch correcte plaatjes in Heineman, het boek waar gynaecologen uit studeren. Dat is pas 6 jaar geleden! Toch is dit een goed teken en is er steeds meer onderzoek en aandacht voor de vrouw.

Dit is pas het topje van de ijsberg van alles wat ik deze avond heb geleerd. In de volgende editie van Sisterhood Sessions word er gefocust op het creëren van een Sisterhood en de verhoudingen die wij vrouwen tot elkaar hebben. Hopelijk zie ik je daar.

Seksualiteit is seksueel zijn, geen seks. Dat is een wezenlijk verschil.

Recente artikelen
bottom of page