top of page

Setting the Stage: Pyongyang, North Korea, Part 2 / Eddo Hartmann

Vanaf 9 december 2017 t/m 4 maart 2018 is Setting the Stage: Pyongyang, North Korea, Part 2 door Eddo Hartmann in Huis Marseille te Amsterdam te zien.

In vier jaar tijd is Hartmann maar liefst viermaal naar Noord-Korea afgereisd. Daar onderzocht hij de kant die wij niet van Korea kennen. Niet de kant van Kim Jong-un die propageert maar het dagelijkse leven. Hier mocht hij fotograferen onder de begeleiding van twee gidsen. Hierdoor werden zijn beelden alsnog gereguleerd maar wist hij wel zijn focus te leggen op het geen hij interessant vond.

‘Binnen het collectieve karakter van Noord-Korea is het individu maar een pixel. Ik ben juist op zoek gegaan naar die pixel en zijn betekenis binnen die stad.’ – Eddo Hartmann

In het meerendeel van de foto's is een lange sluiter gebruikt, dit zorgt voor dynamische beelden. Het idee dat je actief deel uit maakt van de situaties. Dit idee versterkt hij door met een 360-graden-camera opnamen te maken die een levendige impressie geven van de dagen in deze omgeving. Hartmann toont enkele beelden op een lichtbak waardoor de beelden haast tot leven komen, dit zijn mijn lievelingsbeelden van hem denk ik.
Beelden van modelwoonkamers zien eruit als een poppenhuis, idyllisch en levenloos. Dit is de impressie die de hele tentoonstelling aan mij geeft. Na mijn extreem lovende blog over Anouk Kruithof ben ik minder enthousiast over het werk van Hartman. Al hoewel zijn werk zeker impact op me heeft, vind ik het pijnlijk om naar te kijken. Dit hoeft natuurlijk niet negatief te zijn. De klassieke weergave van zijn werken raken me niet, al vind ik zijn beelden wel heel erg sterk.

Recente artikelen
bottom of page