top of page

Fotokroniek #48: Jan Banning

Zo tegen de kerstvakantie aan merk ik dat ik veel moeite heb met het verdelen van mijn energie. Na de vakantie hebben we een schouw, moet ik mijn eerste fotoboekje klaar hebben en nog verdomd wat tijd in de doka doorbrengen om die perfecte print op papier te krijgen. De interessante lezingen gaan natuurlijk gewoon door maar gelukkig heeft Pakhuis de Zwijger daar wat op bedacht; een aantal van hun programma's zijn namelijk via een livestream op hun website te volgen!

Zo ook de lezing van fotograaf Jan Banning over onder andere zin nieuwe boek Red Utopia. Tip: Dit is nog steeds terug te kijken via de website van Pakhuis de Zwijger! Jan Banning is een gerenommeerd fotograaf uit Utrecht met tal van publicaties en interessante fotoboeken. Banning heeft geschiedenis gestudeerd wat hij graag door laat sijpelen in zijn fotografie.

Een van de eerste anekdotes die Banning vertelde slaat terug op het ontstaan van zijn boek Law & Order. Dit is een visuele interpretatie van vier verschillende methoden van het strafrecht in vier verschillende continenten. Hij vertelde dat hij over zo'n groot thema in de populistische politiek meer wou doen dan enkel wat fraaie platen schieten. Om een goede basiskennis te hebben over het geen hij vast wou gaan leggen kreeg hij lectuur in ruil voor fotoboeken. Naar mijn idee is dit een hele originele manier om je te verdiepen en zo je projecten te kunnen onderbouwen.

De tweede anekdote die me bij is gebleven gaat over de internationale beeldentaal die lang niet zo internationaal is als wij graag geloven. Zo nuchter en humoristisch als Banning zal ik het verhaal hoogstwaarschijnlijk niet kunnen reproduceren. Aan het eind van het verhaal komt het erop neer dat we lang niet altijd zien wat we denken dat we zien. Maar is dit niet juist wat fotografie zo geweldig maakt?

Banning gaat ervan uit dat kunst onderscheidt van journalistiek door verwarring. Om deze verwarring te kunnen verwerken gaan mensen zich informeren en dat is nu precies wat hij graag bereikt in zijn werk.

Een belangrijke les die ik meeneem is de vrijheid om te ensceneren; de balans vinden tussen wel ensceneren maar niet manipuleren. Daarnaast neemt Banning graag de tijd voor zijn foto's. Hij wacht soms net zo lang tot zijn model hem al weer is vergeten zodat hij de meest realistische weerspiegeling van de waarheid kan laten zien.

''Joost mag weten waar ik op wacht. Maar ik wacht altijd op het juiste moment.''

- Jan Banning

Recente artikelen
bottom of page