top of page

Art or Porn?

Na een paar maanden kunstacademie merk ik dat ik vragen ga stellen bij wat ik doe en waarom ik doe wat ik doe. Afgelopen jaar heb ik een fotoserie gemaakt waar veel naakt met een vervreemdend element in te zien is, deze serie noemde ik 'ART OR PORN?'. Deze titel heb ik bedacht naar aanleiding van een aantal wandelingen door musea waar een overvloed aan het vrouwelijk naakt te zien was. Buiten de rijkelijk behangen wanden van musea is zoveel naakt haast alleen in pornografie te zien. Ik vroeg me af waarom hier geen gulden middenweg tussen te vinden is in het dagelijks leven.

Ik merk dat ik er moeite mee heb dat we bepaalde lichaamsdelen continue tentoonstellen doormiddel van bijvoorbeeld social media en andere het liefste verbergen en alleen met onze meest dierbare willen tonen. Hoe zijn wij van massale nudisten gehuld in enkel wat lederen lapjes getransformeerd in de preutse samenleving die wij nu zijn? Anno 2017 zijn wij meer dan ooit bezig met ons uiterlijk maar wanneer en waarom zijn wij zo van ons lijf verwijderd geraakt? Waarom ligt er een taboe op spreken over seksualiteit? Is dit begonnen toen de spiegel werd uitgevonden? Toen we ons met zijn allen begonnen te ontharen? Of is dit proces in een snelvaart gekomen toen er push-up onderbroeken werden geproduceerd?

Ik hoop met mijn werk de vraag te kunnen stellen waarom wij massaal met zoveel gêne naar ons lijf en seksualiteit kijken. Waarom wij onszelf niet als magische huid omhulsels van een hoop organen zien? Ik hoop erachter te komen of dit een utopisch gedachtegoed is die de mens vreemd is. Onder het typen van dit artikel ben ik al zeker een half uur druk bezig met het epileren van mijn wenkbrauwen terwijl ik indringend in de spiegel staar. Er is nog een lange weg te gaan, dat is me duidelijk. In het vervolg van deze reis hoop ik dat jullie me zullen vergezellen. Laten we samen achterhalen wat de manier is waarop wij gelukkig met onze lijven zullen worden.

Recente artikelen
bottom of page