top of page

FOTODOK Book Club #12

Vier keer per jaar organiseert FOTODOK een avond waarin fotograaf Rob Hornstra zijn passie voor fotoboeken deelt. Elke editie komen bijzondere (internationale) makers aan het woord. Zij delen welke verhalen zij willen vertellen en welke keuzes zij hebben gemaakt bij het maken van hun fotoboek. Er worden per Boekenclub drie fotoboeken besproken met makers, vormgevers en andere (fotografie)professionals.

Hoewel FOTODOK vier keer per jaar een book club organiseert was dit de eerste keer dat ik er bij aanwezig was. Bijzonder aan deze avond was dat de expositie die de host Rob Hornstra in het centraal museum heeft werd gecombineerd met deze avond. Voorafgaande aan de Book Club gingen we naar het Centraal Museum en was er de gelegenheid om vragen te stellen. Over zijn expositie is meer te lezen in de blogpost die ik daar aan heb besteed.

De fotografen die werden behandeld in de 12e editie van de live talk-show zijn:

Simon Roberts (UK) is geïnteresseerd in de relatie tussen ons landschap en ons begrip van identiteit en gemeenschappelijkheid. Zijn laatste boek Merrie Albion – Landscape Studies Of A Small Island bevat foto’s die Roberts in de afgelopen 10 jaar in Engeland heeft gefotografeerd. Hij richtte zich hierbij op plekken waar mensen samenkomen, met een gezamenlijk doel. Bijzonder vind ik het dat zijn foto's altijd vanuit een hoog punt zijn genomen. Deze keuze maakt hij om overzicht te bieden op het algehele tableau. Daarnaast heeft Roberts het idee dat we als menszijn de mogelijkheid verliezen om foto's te lezen door de overbodige consumptie van beeld. Zijn liefde voor fotografie heeft sterk te maken met het idee dat je een foto kunt lezen en na informatie te hebben gekregen de foto geheel anders kan lezen.

Mathieu Asselin (FR) kwam praten over zijn omvangrijke project Monsanto, a photographic investigation. Asselin probeert met zijn fotografie aangevuld met een overweldigende hoeveelheid aan archiefmateriaal inzicht te verschaffen in de bedrijfsvoering van een van de meest controversiële bedrijven ter wereld. Ik had zelf nog nooit van Monsanto gehoord en bleef aan het einde van het interview met Asslin over met een groot gevoel van schuld dat ik niet net zoals hij actie aan het voeren was tegen Monsanto. Naast de bijzondere luxe versie van dit fotoboek wil Asselin ook een goedkopere variant laten drukken zodat iedereen toegang heeft tot de informatie in zijn boek. Dit vind ik een heel inspirerende insteek.

Esther Hovers (NL) stelt in haar boek False Positives vragen over de ‘intelligente’ surveillance systemen die worden ingezet om de publieke ruimte in de gaten te houden. Bijzonder aan haar verhaal vind ik dat Hovers twee jaar geleden methetzelfde onderwerp was afgestuurd maar er toch voor heeft gekozen hiermee door te gaan. De reden die ze hiervoor geeft is dat het project nog niet af voelde en niet klaar was. Hiervan neem ik mee dat je jezelf de vrijheid mag bieden om door te blijven werken aan een project als die behoefte aanwezig is.

Jan Banning (NL) komt in het item Van Eigen Bodem vertellen over zijn boek Red Utopia, Red Utopia is een visueel onderzoek naar de stand van het communisme 100 jaar na de Russische Revolutie. Uit zijn verhaal heb ik meegenomen dat het meerendeel van de tijd van een project in het organiseren en het aanvragen van toestemming en dergelijke gaat zitten. Hij vertelde dat het reizen het leuke gedeelte van fotografie is wat vrij weinig gebeurd. Ondanks het feit dat ik geen droom heb om met mijn camera te gaan reizen vind ik dit een belangrijke les die ik in mijn achterhoofd moet houden om niet voor verassingen te komen staan in de toekomst.

Foto van Mathieu Asselin

Recente artikelen
bottom of page