top of page

Landscape with Tree / Jamie Hawkesworth

Vanaf 9 september 2017 t/m 3 december 2017 is er in Huis Marseille de expositie Landscape with Tree van Jamie Hawkesworth te zien. Hawkesworth heeft voordat hij zijn passie voor fotograferen ontdekte forensische wetenschappen gestudeerd. Hij hield voor het eerst een camera vast om een gereconstrueerde plaats delict te fotograferen. Ik vind het heel bijzonder dat zo'n getalenteerde fotograaf als Hawkesworth zijn passie door het toeval ontdekt.

Landscape with Tree toont het spectrum aan ervaringen dat ik de afgelopen tien jaar met mijn camera heb willen ontdekken, en laat zien waar mijn nieuwsgierigheid mij heeft gebracht. De expositie toont zowel mijn blijvende als kortstondige betrekkingen, geplande en onverwachte reizen, en prachtige momenten van volledig opgaan in een wereld. Ik hoop een tentoonstellingsomgeving te hebben gecreëerd die uitnodigt tot het vrijelijk exploreren van fotografie en haar sublieme vermogen om je in je fantasie overal heen te voeren waar je maar wilt, wellicht zelfs voorbij aan de beperking van lichaam, plaats en tijd.

— Jamie Hawkesworth

Zijn benadering van de fotografie ligt heel dicht bij de documentaire fotografie. Hier had ik al wat meer over gehoord toen hij als gastspreker bij Pakhuis de Zwijger was. Doordat ik al wat achtergrond informatie en een beeld bij hem had was het gemakkelijk voor mij om in zijn werk te duiken. Aan de andere kant was ik hierdoor ook teleurgesteld dat ik veel van zijn werk al eerder had bestudeerd en hier weinig vernieuwing in te zien was.

Aangezien ik nog nooit in Huis Marseille was geweest was ik erg onder de indruk van alle ''kruip en sluip'' -routes door het pand. Het lijkt me geweldig om hier in de toekomst te mogen exposeren en mijn werken in alle kleine gangetjes te kunnen verstoppen.

Na mijn bezoek heb ik in de museumwinkel eenfotobo ek gekocht van Andres Serrano die ik al een tijdje op het oog had. Al met al een geslaagde dag voor mij!

Onderstaande foto komt uit zijn serie naaktportretten in opdracht voor print magazine.

Recente artikelen
bottom of page